Vaša košarica (0)
€0.00

Važnije nego što se čini: utjecaj potencije na život

Uloga potencije u životu:

Harmonija u intimnoj sferi na drugom je mjestu nakon financijske neovisnosti i sposobnosti postizanja kompromisa. Seks nije bitan samo za veze, već i za zdravlje. Dugotrajna apstinencija smanjuje imunitet, negativno utječe na kardiovaskularni i endokrini sustav te uzrokuje mentalne abnormalnosti. Da bi se izbjegao prekid spolnih odnosa, svaki bi muškarac trebao znati što je potencija i kako tijelo signalizira njegovo slabljenje.

Što je potencija?

U seksologiji se potencija smatra fiziološkom sposobnošću muškog tijela da izvrši spolni odnos.

Ovaj pojam kombinira nekoliko parametara:

  • stupanj napetosti u penisu tijekom seksa;
  • brzina prijelaza penisa iz mirnog u uspravno stanje;
  • trajanje intimnosti;
  • sposobnost ejakulacije;
  • broj i aktivnost sperme;
  • svjetlina i trajanje orgazma.

U većini jačeg spola normalna potencija traje do 40-50 godina. Spolne performanse smanjene su zbog dobnih promjena u hormonalnoj ravnoteži, zdravstvenih problema ili nestajanja strasti u vezi. No pravovremenim mjerama možete uživati u seksualnom životu u bilo kojoj dobi, na primjer koristeći razne tablete za potenciju.

Važnost seksa za muškarce:

Zdravlje:

Redoviti intimni život, koji je moguć samo uz normalnu potenciju, daje izražen terapeutski učinak. U tijelu raste razina imunoglobulina, što omogućuje učinkovitiji otpor infekcijama. Smanjen je rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i raka prostate. Tijekom seksa oslobađaju se oksitocin i prolaktin koji poboljšavaju kvalitetu sna. Uz to, neurotransmiteri pomažu u upravljanju stresom i smanjuju stres na živčani sustav. Muškarci koji aktivno provode vrijeme u krevetu imaju 70% manje šansi da pate od depresije.

Odnos s partnerom:

Seks je projekcija odnosa partnera međusobno. Tijekom odnosa pokazujete svoju ljubav, nježnost i brigu. Važno je da svaki sudionik u procesu dobije maksimalno zadovoljstvo. Ako potencija ne dopušta zadovoljiti partnera, akumulira se njezino nezadovoljstvo, a vjerojatnost sukoba se povećava. U Hrvatskoj se do 20% parova rastavi zbog neslaganja u krevetu, iako možda vrijedi pokušati kupiti tablete za potenciju. Snažno seksualno zdravlje može biti ključ duge i stabilne veze.

Psihologija:

Nedostatak seksa čini čovjeka razdražljivim, apatičnim, ranjivim na stres. Povećan je rizik od opsesivnih strahova, ideja i fobija. Smanjenje samopoštovanja, što utječe na karijeru i odnose s drugima. Nakon 2 mjeseca apstinencije, tijelo se prilagođava, a čovjek počinje intimnost doživljavati u negativnom svjetlu. Nakon još 4 mjeseca, 17% muškaraca razvija trajnu odbojnost prema spolu, s čime se vrlo teško nositi bez medicinske pomoći.

4 pokazatelja odstupanja potencije od norme:

Već smo otkrili što je potencija i koje mjesto zauzima u životu svakog čovjeka. Sada se zaustavimo na znakovima seksualne disfunkcije:

  1. Penis ostaje nedovoljno elastičan čak i uz jako uzbuđenje. Takvi se problemi najčešće javljaju zbog kardiovaskularnih patologija i pušenja. Na primjer, kod ateroskleroze, krv ne teče u penis u potrebnom volumenu zbog začepljenja arterija plakovima kolesterola.
  2. Prijelazom iz predigre u seks, erekcija nestaje, ali može se pojaviti spontano tijekom dana. Ova je situacija tipična za psihogenu erektilnu disfunkciju uzrokovanu lošim seksualnim iskustvom, stresom, kompleksom inferiornosti ili prekomjernim radom.
  3. Izgubljeni seksualni nagon. Smanjen libido karakterističan je znak nedostatka testosterona uzrokovan dobnim promjenama u tijelu, konzumacijom alkohola, prekomjernom težinom ili uzimanjem anaboličkih steroida.
  4. Potencija se smanjuje, mokrenje je poremećeno, javljaju se povlačeći bolovi u donjem dijelu trbuha i prerana ejakulacija. Ovi simptomi ukazuju na razvoj kroničnog prostatitisa ili infekcije mokraćnog sustava. Istodobno, seksualno uzbuđenje traje, ali neugodni osjećaji ometaju postizanje zadovoljstva.

Ako osjetite simptome impotencije, odmah se obratite liječniku. Kašnjenje može dovesti do komplikacija, što će znatno zakomplicirati borbu protiv problema. Pravovremeno započinjanje liječenja omogućuje vam povratak u normalnu snagu u više od 95% slučajeva.

Callback
×