Vaša košarica (0)
€0.00
hormon estradiol
(0) Prosječna ocjena

Estradiol je učinkovit lijek za simptome menopauze

Menopauza prati globalne promjene u ženskom organizmu. Smanjuje se proizvodnja estradiola i progesterona, što dovodi do slabljenja reproduktivne funkcije i postupnog prestanka menstruacije. Nedostatak spolnih hormona uzrokuje glavobolje, razdražljivost, nesanicu, smanjen libido i seksualne poremećaje. Kod nekih žena u ovom periodu javljaju se ozbiljniji zdravstveni problemi poput osteoporoze, kardiovaskularnih bolesti, gubitka pamćenja i problema s koncentracijom.

Za poboljšanje zdravlja i prevenciju komplikacija tijekom promjena  u organizmu koristi se hormonska terapija. Najjednostavnija i pouzdana opcija za žene koje žele izbjeći nelagodu je kupiti Progynova. Lijek nadoknađuje nedostatak estrogena i osigurava normalno funkcioniranje organizma.

 • Doziranje i cijena
 • Komentari

Progynova (Estradiol) 1mg

Progynova (Estradiol)
28 tablete
€39.00
Progynova (Estradiol)
56 tablete
€73.00
Progynova (Estradiol)
84 tablete
€106.00

Što je Progynova?

Progynova je nezamjenjiv pomoćnik za žene koje pate od izraženih simptoma menopauze. Sastav lijeka uključuje hormon estradiol, odgovoran za funkcioniranje reproduktivnog sustava, sintezu transportnih proteina, rad hipotalamusa i apsorpciju određenih mikroelemenata. Djelatna tvar također smanjuje razinu štetnog kolesterola i regulira sadržaj lipoproteina u krvi. Progynova je razvijena od strane farmaceutske tvrtke Allergan plc. Lijek je pokazao dobre rezultate tijekom kliničkih ispitivanja i obično ne uzrokuje nuspojave pri ispravnoj primjeni.

Za što se koristi Progynova? 

U premenopauzi, više od 75% žena suočava se s valunzima krvi prema gornjem dijelu tijela i noćnim znojenjem. Ti se simptomi nazivaju vazomotorni. Oni ne samo  smanjuju kvalitetu života, već i povećavaju rizik od razvoja ozbiljnijih poremećaja: 

 • arterijske hipertenzije; 
 • smanjenja mentalnih sposobnosti, poremećaja pamćenja; 
 • poremećaji sna, pad snage, iscrpljenost živčanog sustava. 

Da bi se hormonalne promjene ne odrazile na zdravlje, potrebno je uzimati hormon estradiol. Lijek pomaže izbjeći vazomotorne simptome menopauze i poboljšava opće stanje.

Progynova se koristi za prevenciju osteoporoze. Lijek omogućuje održavanje normalne gustoće kostiju i smanjuje rizik od prijeloma vrata bedrene kosti, koji u starosti predstavlja smrtnu opasnost.

Lijek se propisuje ženama kod kojih nedostatak spolnih hormona uzrokuje nedostatak jajnika ili hipogonadizam. Progynova se također može koristiti za olakšavanje simptoma u kasnim fazama raka dojke.

Primjena i doziranje Progynove

U Hrvatskoj se Progynova može kupiti u doziranju od 1 mg. Prije početka liječenja, konzultirajte se s liječnikom i provjerite koja verzija lijeka odgovara vama.

Lijek uzimajte oralno jednom dnevno, s čašom čiste vode. Ne usitnjavajte ili ne otapajte tablete u tekućini bez uputa liječnika. To može dovesti do ubrzanog apsorbiranja aktivne tvari i pojave nuspojava.

Zbog snažnog utjecaja na organizam, Progynova se propisuje u minimalnim dozama:

 • vazomotorni simptomi menopauze, atrofija vulve ili vagine - 1-2 mg dnevno;
 • prevencija osteoporoze, hipoezrogenija - 1-2 mg dnevno;
 • neizlječivi rak dojke - 10 mg tri puta dnevno.

Lijek uzimajte svaki dan u isto vrijeme. Ako preskočite dozu, odmah koristite Progynovu čim se sjetite lijeka. Ako je vrijeme za sljedeći unos, ne trebate povećavati dozu.

Liječenje simptoma menopauze trebalo bi biti ciklično. Na primjer, nakon 3 tjedna uzimanja lijeka, potreban je sedmodnevni prekid. Raspored primjene hormonskog lijeka određuje liječnik.

Minimalno trajanje terapije je 3 mjeseca. Ako vam je potrebna dugotrajna primjena estradiola, redovito se pregledavajte u bolnici. Ženama kojima nije uklonjena maternica, dodatno se propisuje progesteron radi sprječavanja nuspojava.

Kako djeluje Estradiol?

Estradiol nadoknađuje nedostatak spolnih hormona koji se javlja zbog smanjenja funkcije jajnika. Lijek vraća normalno funkcioniranje unutarnjih organa i poboljšava metabolizam. Osim toga, Progynova pomaže u kontroli razine folikulostimulirajućih i luteinizirajućih hormona, smanjujući opterećenje na endokrini sustav.

Žene koje ne žele odustati od seksualnih odnosa nakon menopauze trebaju kupiti Estradiol. Hormon potiče libido, povećava tonus mišića vagine i osigurava lučenje intimne lubrikacije. S ovim lijekom uvjerit ćete se da menopauza nije kraj, već novi stadij seksualnog života.

Pomoćni sastojci Progynove izlučuje se iz tijela tjekom 24 sata. Estradiol nastavlja djelovati tijekom 48 sati. Međutim, kako bi se postigao trajni terapijski učinak, važno je uzimati lijek svaki dan, osim ako liječnik ne daje drugačije upute. 

Nuspojave

Žene koje uzimaju lijek ponekad pate od: 

 • vrtoglavice; 
 • glavobolje; 
 • nadutosti, mučnine, povraćanja, probavnih smetnji; 
 • bol u grudima; 
 • promjene težine. 

Nuspojave se najčešće javljaju u prvim tjednima liječenja. Kada se razina hormona stabilizira, obično se osjećaj poboljšava. Ako se bilo koji od simptoma zadrži u duljem razdoblju ili se pogorša, razgovarajte s liječnikom o korekciji doze lijeka.

U nekim slučajevima Progynova uzrokuje promjene endometrija, povećavajući rizik od raka maternice. Ako tijekom liječenja dođe do vaginalnog krvarenja, odmah se obratite bolnici. Također, lijek povećava rizik od stvaranja krvnih ugrušaka. Stoga se hormonalni lijek ne propisuje ženama koje su sklonije razvoju ozbiljnih srčanih i vaskularnih bolesti.

Je li moguće da muškarci uzimaju ovaj lijek? 

Muškarcima se propisuje hormon estradiol za palijativno liječenje karcinoma prostate. Uzimanje lijeka u dozi od 1-2 mg tri puta dnevno može značajno ublažiti simptome. Progynova se primjenjuje samo ako osnovne metode borbe protiv onkološke bolesti nisu dale rezultate.

Mogu li voziti automobil nakon uzimanja Progynove?

Ako osjetite vrtoglavicu nakon uzimanja tablete, nemojte voziti. U odsutnosti nuspojava, upravljanje vozilima nije zabranjeno.

Estradiol i alkohol 

Umjerena konzumacija alkohola ne utječe na učinkovitost Progynove. Pacijentima se dozvoljava da popiju 150-200 ml vina ili 500 ml laganih alkoholnih pića ne češće od jednom tjedno. Prekoračenje ove doze alkohola može utjecati na hormonalnu ravnotežu i pojačati simptome menopauze.

 • Brza dostava
 • Pravila o privatnosti
 • Sigurni način plaćanja
 • Služba za podršku
 • Diskretno pakiranje
Callback
×