Vaša košarica (0)
€0.00

Odnosi između muškaraca i žena: koliko su oni važni za zdravlje

Utjecaj međuljudskih odnosa na zdravlje:

Smijući se s prijateljem smiješnoj priči, zaboravljate na bol i osjećate val energije. Svađa sa susjedom, naprotiv, izaziva migrenu, slabi imunološki sustav i smanjuje tonus tijela. Najjači učinak na zdravlje ima druga polovica. Psiholozi vjeruju da odnos između muškarca i žene igra ključnu ulogu u stabilnom funkcioniranju tijela. No može li ljubav zamijeniti sport i pravilnu prehranu? Proučili smo rezultate najnovijeg istraživanja i spremni smo odgovoriti na ovo pitanje.

Koliko je važan odnos prema zdravlju?

Pojava nove romantične naklonosti transformira naš život. Ljubitelji međusobno razmjenjuju navike, način života, preferencije prema hrani, hobije, pa čak i mikrofloru. Stoga se utjecaj odabranika na vaše fizičko i psiho-emocionalno stanje ne smije podcjenjivati. U većini slučajeva parovi imaju jači imunitet, lakše podnose stres i manje su skloni razvoju kroničnih bolesti od svojih usamljenih vršnjaka. No, prisustvo druge polovice samo po sebi nije jamstvo dobrog zdravlja. Česte svađe i nerazumijevanje voljenih osoba mogu uzrokovati ozbiljne bolesti.

Pozitivan utjecaj odnosa na vaše tijelo:

Sretni međuljudski odnosi poboljšavaju kvalitetu života. Postajete pozitivniji prema stvarnosti, što smanjuje rizik od razvoja depresije. Lijenost i apatija nestaju, aktivnost se povećava. Pozitivne promjene uočavaju se ne samo u psihološkom, već i u fizičkom stanju:

  • Smanjuje vjerojatnost kroničnih bolesti. Parovi su manje skloni problemima s kardiovaskularnim sustavom, moždanim udarima, rakom, poremećajima spavanja.
  • Osjećaji boli su oslabljeni. Znanstvenici su primijetili da su bliskim kontaktima partneri sinkronizirali disanje i otkucaje srca. U takvim trenucima nježno dodirivanje ima isti snažni učinak ublažavanja boli kao i tablete.
  • Rad endokrinog sustava je normaliziran. Redoviti seks s redovnim partnerom ne samo da poboljšava emocionalno stanje para, već i regulira hormonalnu pozadinu. Uz to, tijekom intimnosti oslobađa se velika količina oksitocina i smanjuje se razina kortizola. Tako tijelo neutralizira stres, suzbija anksioznost i poboljšava raspoloženje.
  • Očekivano trajanje života se povećava. Djelatnici Research - Duke University primijetili su da usamljenici umiru u prosjeku 7-10 godina ranije. Uz to, kod parova je manja vjerojatnost da će razviti senilnu demenciju. Važan aspekt odnosa između muškarca i žene je uzajamna pomoć. Ljubiteljima je puno lakše prijeći na zdrav način života. Želja da partner ostane privlačan motivira baviti se sportom, odreći se nezdrave hrane, pušenja i pijenja alkohola.

Može li komunikacija s partnerom naštetiti vašem zdravlju?

Međuljudski odnosi nisu uvijek glatki. Svaki je par ponekad prisiljen rješavati razlike. No ako se sukobi javljaju prečesto i uvijek se rješavaju povišenim glasom, malo je vjerojatno da se mogu izbjeći negativne zdravstvene posljedice:

  • Pogoršanje bolesti. Napadi bijesa tijekom svađa uzrokuju probleme s krvnim žilama i srcem. Volite li više šutjeti i povučeni u sebe? Zatim se pripremite za bolove u leđima i grčeve u mišićima. Osim toga, tijelo stvara povoljne uvjete za razvoj upalnih procesa.
  • Mentalne abnormalnosti. Prekidi u vezama mogu izazvati histeriju, depresiju, socijalnu anksioznost, tjeskobu i apatiju. Frustracije i dalje smetaju i nakon pomirenja sa srodnom dušom i ponekad zahtijevaju dugotrajno liječenje.
  • Razvoj alkoholizma. Nakon svađe primamljivo je alkohol ublažiti napetost. Ovaj način opuštanja postupno postaje navika koju čak i ljudi s izvanrednom snagom volje ne mogu uvijek odbiti.
  • Oštećena kognitivna funkcija. Negativne emocije, stalna živčana napetost i obilje stresnih situacija dovode do razvoja funkcionalnih kognitivnih poremećaja. Bolesti se manifestiraju smanjenjem mentalnih sposobnosti, oštećenjem koncentracije, oštećenjem pažnje i pamćenja i drugim simptomima.
  • Problemi s intimnim zdravljem. Negativne emocije mogu kod žena uzrokovati nedostatak libida i orgazma. Muškarci također pate od poremećaja erekcije, poteškoća s ejakulacijom i bolova tijekom odnosa. Ponekad se bojimo vezati se i emocionalno ovisiti o drugoj osobi. Ali imajte na umu da je kvalitetan i skladno izgrađen odnos između muškarca i žene neprocjenjiv doprinos zdravlju i dugovječnosti.

Callback
×