Vaša košarica (0)
€0.00

Doznajte više o upotrebi kontracepcijskih tablete Cerazette i njihove prednosti u odnosu na druge kontraceptive

Suvremene metode planiranja obitelji: kontracepcijske tablete:

Rođanje djece i odgoj djece odavno nije prioritet broj 1 za žene. Mnogi predstavnici lijepog spola koncentriraju se na samorazvoj, kreativnu realizaciju i karijeru, a nastavak obitelji ostavljaju za kasnije. Da biste spriječili iznenadnu trudnoću da promijeni životne planove, važno je pronaći pouzdanu metodu kontracepcije. Hormonski kontraceptivi mogu minimizirati rizik od začeća bez negativnih zdravstvenih posljedica.

Svaka četvrta žena u reproduktivnoj dobi koristi ovu kategoriju lijekova u Hrvatskoj. Potražnja za oralnim kontraceptivima pokreće se njihovom učinkovitošću. Štite od trudnoće u 99,6% slučajeva.

Budući da se oralne kontraceptive moraju koristiti cijelo vrijeme, važna je njihova dostupnost. Cijena kontracepcijskih pilula usporediva je s cijenom kondoma, transdermalnih flastera ili injekcija. Međutim, hormonalni lijekovi prikladnija su opcija za seksualno aktivne žene.

Kako djeluje kontracepcijski lijek:

Ovisno o sastavu, kontracepcijske tablete podijeljene su na 2 skupine:

  • gestagene (mini tablete) - sadrže samo analoge progesterona;
  • kombinirano - sastav uključuje gestagene i estradiol.

Glavna svrha kontraceptiva je suzbijanje ovulacije. Sprečavanjem sazrijevanja jajne stanice smanjuju šanse za trudnoću na gotovo nulu. Neki lijekovi također zgušnjavaju sluz u cerviksu, što otežava prolazak sperme.

Cerazette tablete pružaju dvostruku zaštitu protiv začeća. Glavna komponenta lijeka je hormon desogestrel, koji se koristi od 1981. godine. Kontracepcijsko sredstvo do danas nije izgubilo na značaju. Zbog svoje učinkovitosti i niske cijene, Cerazette je uvršten na popis 200 najprodavanijih lijekova na svijetu.

Kombinirani kontraceptivi imaju i terapeutski učinak. Propisani su za menstrualne nepravilnosti, obilna vaginalna krvarenja i teški predmenstrualni sindrom. Lijekovi obnavljaju i podržavaju reproduktivni sustav.

Učinak uzimanja kontraceptiva je reverzibilan. Njihov učinak slabi u roku od 36 sati nakon uzimanja posljednje tablete. Potrebna su 1-2 mjeseca za potpuno vraćanje plodnosti.

Je li sigurno uzimati hormonske kontraceptive?

Prve generacije kontraceptiva uključivale su velike doze hormona koji bi mogli biti štetni za zdravlje. U modernim lijekovima sadržaj aktivnih tvari je minimalan. Oni utječu samo na reproduktivni sustav, bez utjecaja na druge organe. Promjena doze hormona također je smanjila cijenu kontracepcijskih pilula.

Mali je rizik od tromboze i tromboembolije tijekom uzimanja kombiniranih oralnih kontraceptiva. Stoga se ženama koje koriste takve lijekove savjetuje redoviti medicinski pregled. Također je važno proučiti kontraindikacije i upute prije upotrebe lijeka.

Tablete Cerazette primjer su sigurnog lijeka koji gotovo nema nuspojava. Manje od 7% žena koje koriste kontraceptive izvještava o glavoboljama, mučnini, osjetljivosti dojki i promjenama raspoloženja. Nelagoda obično nestaje u roku od 3 mjeseca nakon početka tečaja.

Unatoč niskom riziku od nuspojava i pristupačnoj cijeni Cerazette, ne biste trebali žuriti s kupnjom. Pri odabiru kontracepcijskog sredstva važno je uzeti u obzir dob, način života, spolnu aktivnost i mnoge druge čimbenike. Stoga je prije uzimanja tableta potrebna konzultacija s liječnikom. Ako je stručnjak odobrio upotrebu mini-tableta na bazi desogestrela, Cerazette će pružiti pouzdanu zaštitu od neželjene trudnoće.

Callback
×